10 kända svenska konstnärer

I den här artikeln listar vi tio kända konstnärer i Sverige. Vi tar även upp underskattade namn som kanske en dag kommer platsa.

Lista över 10 kända svenska konstnärer

  1. Carsten Höller
  2. Karin Mamma Andersson
  3. Lars Vilks
  4. Lasse Åberg
  5. Lina Selander
  6. Sigvard Ranelid
  7. Nathalie Djurberg
  8. Helene Billgren
  9. Lotta Antonsson
  10. Ernst Billgren

1. Carsten Höller

Tysk-svenska Carsten Höller är en konstnär som växte upp i Belgien och blev doktor i biologi. Hans intresse för naturen märks även i hans konstverk. I Östra hamnen i Västerås står konstverket Windshield, ett sju meter långt och två meter högt vindskydd av akrylplast och rostfritt stål.

2. Karin Mamma Andersson

Karin Mamma Andersson har ställt ut bland annat på Moderna Museet och tagit förstapris vid Carnegie Art Awards. Hon har beskrivits som en ny Dick Bengtsson tack vare den gåtfulla expressionismen i sina målade landskap. Anderssons konst är berömd för att vara personlig och berätta historier.

3. Lars Vilks

Lars Vilks dog i en bilolycka 2021 och var en av Sveriges mest kontroversiella konstnärer, främst på grund av hans avbildningar av profeten Muhammed som rondellhund. Han är också känd för konstverket Nimis som består av flera träkonstruktioner och olagligt placerats i Kullabergs naturreservat.

4. Lasse Åberg

Lasse Åberg är känd för mer än sina roller som Stig Helmer och Trazan Apansson. Han är också en framgångsrik konstnär och har gjort sig mest berömd för att måla pastischer med Musse Pigg som ett återkommande tema. År 2015 belönades han med Piratenpriset för sina konstinsatser.

5. Lina Selander

Lina Selander inledde sin karriär som fotograf och har en lång och gedigen utbildning inom konst, bland annat från Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hennes konst tar form inom video- och installation och återkommande teman i hennes verk är bland annat radioaktivitet, fossil och pengar.

6. Sigvard Ranelid

Om namnet Sigvard Ranelid låter bekant så är det kanske främst genom Sigvards son Björn Ranelid. Pappa Ranelid var dock en berömd konstnär och typograf, precis som sin bror Folke Ranelid, och målade framför allt landskapsmotiv i olja och akvarell.

7. Nathalie Djurberg

Nathalie Djurberg tillverkar konst i form av leranimationer, inte sällan med en sexuell anspelning och med inslag av våld. När hon sålde sin skulptur Crocodile, Egg, Man för 16,3 miljoner kronor i november 2020 slog hon försäljningsrekord för samtida svenska konstverk.

8. Helene Billgren

Helene Billgren är en konstnär som sätter kvinnan, hemmet och familjen i fokus. Genom sin konst uppmärksammar hon det vanliga vardagslivet och ger liv i det som annars upplevs som trivialt. Mest berömt är kanske hennes verk Lycka till alla från 2002 på väggen i Karlstads universitetsbibliotek.

9. Lotta Antonsson

Lotta Andersson är framför allt inriktad på fotografi, men producerar även videomaterial, teckningar, collage och installationer. Hon har en politisk och feministisk underton i sina konstverk och finns representerad på till exempel Moderna Museet och Göteborgs konstmuseum.

10. Ernst Billgren

Ernst Billgren var gift med en annan konstnär på vår lista, Helene Billgren, i 29 år. Han kallar sig även Wilhelm von Kröckert och intresserar sig för postmodernism, mytologier och nationalromantik. Han tillverkar ofta större skulpturer i bland annat brons, betong, trä, glas och mosaik.

Okända och underskattade konstnärer

På nätet kan du idag hitta flera hittills okända och underskattade konstnärer. Två exempel bland väldigt många är JNArt.se samt Niklas Frostgårds konstsamling Artstation. Internet har gjort att många konstnärer kan publicera sin portfolio direkt på nätet och blir således tillgänglig för fler ögon.

Även den gamla Farmen-deltagaren och numera konstnären Sebastian Dawkins har uppmärksammats online på sociala medier av Malmö stad. Den före detta “storbonden” målar nämligen abstrakta konstverk från ett gruppboende i Malmö och ställer ut sin konst även för allmänheten.

Konst kan ligga i betraktarens ögon

Nästan halva människans hjärna är avsedd för att tolka synintryck. Det vi ser är med andra ord är alltid tolkningar av hjärnan, och ett konstverks skönhet kan därför ligga i betraktarens ögon. Häng därför inte läpp om din konst ännu inte blivit erkänd, du har kanske bara inte mött rätt betraktare.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *