MANNEN OCH KONSTEN

JOEL GUSTAFSSON


Om konstnären:

Joel är hörselskadad. Han har alltid varit intresserad av konst i olika former. Han har gått kurser inom dans, film och teater. Att sy och skapa kläder till s.k. cosplay är också ett av hans intressen.

Joel ställde först ut i Sandviken, på Sinnesriket. Se mer längre ned.
För Scenkonstmuseet i Stockholm visar Joel en video om hans performance.

video_web
(stillbild från filmen)

Om videon "Mannen och konsten"
Att ta plats är att utsätta sig själv. Att uppsöka offentliga miljöer iklädd en kroppsstrumpa är att utsätta sig ytterligare. Joels undersökning av det offentliga mötet har även en ytterligare aspekt, för Joel hör inte. När folk vill ta reda på vad som pågår, så hör inte Joel vad de säger. Mycket sällan kan den andre parten tecken-
språk, eller förstår ens att Joel använder teckenspråk. Joels verksamhet undersöker således våra begränsningar i att kommunicera.Om verket "Himmel, hopp och helvete" i Sandviken:
Krig är så nära helvetet vi kommer. Mänskligt lidande med smärta, hunger och sorg. Men även i vardagen så drabbas vi av sådant som syftar till att skada och förminska oss. 
Hoppet gör att vi även i de mörkaste stunder kan hitta den gnista som gör livet uthärdligt. Ett vänligt ord eller en gest kan betyda så mycket. Det sista som överger människan är hoppet. Himlen symboliserar ljuset, lugnet och lyckans tillhåll för alla oavsett religon, hudfärg, funktionshinder eller annat som inte följer samhällets norm. Solidaritet och empati är våra ledord. 

joel_sandviken_03

joel_sandviken_01

joel_sandviken_06

joel_sandviken_05

joel_sandviken_04

joel_ren01

(Foto, de två översta, Johanna Björkqvist, de två under Lennart Gustafsson, underst: Po Hagström)

Mer:
Ovanstående text på teckenspråk: Vimeo-länk >>
Lyssna på ovanstående text: Joels Skylt